Egyedi listás áttekintő létrehozása

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Tippek, trükkök a hatékonyabb használathoz >

Egyedi listás áttekintő létrehozása

A kényelmesebb és hatékonyabb munkához átrendezhetjük a listás áttekintőket. Az egyedi módosításokat külön mentés megtartja a program, és legközelebb is az átszabott felületet tölti be. Minden egyedi módosítás felhasználónként értendő, tehát minden kolléga más-más felületet használhat az igénye szerint.

Oszlopok hozzáadása listás áttekintőhöz

Előfordulhat, hogy olyan plusz adatot szeretnénk látni állandóan, amit korábban nem találtunk az oszlopok között. Ilyenkor az alábbi lépésekkel tudjuk a plusz adatokat megjeleníteni az áttekintőben:

valamelyik oszlop fejlécén/feliratán kattintsunk jobb egérrel

a megjelenő menüből kattintsunk bal egérgombbal az Oszlopválasztó menüpontra

a megjelenő kis ablakban találjuk az általánosan használható oszlopazonosítókat. Keressük ki azt, amire szükségünk van (pl. Számlázási cím), és bal egérrel megfogva húzzuk két oszlopfejléc közé. Ilyenkor két kék kis nyíl jelenik meg a beszúrás helyét mutatva. Amint az egérrel elengedjük, megjelenik az adott információ.

ha az Oszlopválasztó mezői között nem találjuk a megfelelőt, a Hozzáadás gombra kattintva egy bővebb listában pipálhatjuk be azt, amire szükségünk lenne. A bejelölt mező felkerül az Oszlopválasztó elemei közé, és onnan az előző pontban írtak szerint kitehetjük.

a művelet végén az Oszlopválasztó ablakát bezárhatjuk a jobb felső sarokban.

Oszlopok elrejtése a listás áttekintőből

Egy meglévő oszlopot egyszerűen kikapcsolhatunk, kétféle módon:

jobb egérrel annak az oszlopnak a fejlécére/feliratára kattintunk, amit nem használunk, majd a megjelenő menüből az Oszlop elrejtése menüpontra kattintunk bal egérrel.

Az oszlop fejlécét bal egérrel megfogjuk, és a felső eszköztár felé húzzuk. Amikor az X jel megjelenik, egyszerűen engedjük el, és máris eltűnt az oszlop.

Oszlopok sorrendjének módosítása

Amelyik oszlopot előrébb vagy hátrébb szeretnénk sorolni, annak a fejlécét/feliratát bal egérgombbal fogjuk meg, és húzzuk balra vagy jobbra. Két kék kis nyíl jelenik meg, ami mutatja az oszlop új helyét. Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, engedjük el az egérrel.

Oszlop(ok) szélességének állítása

Ha egy adatot nem látunk jól, akkor többféleképp is állíthatjuk az oszlop(ok) szélességét:

ha az oszlopfejlécek közé visszük az egeret, a vízszintes, kétirányú nyíl megjelenésekor bal egérgomb lenyomásával balra vagy jobbra húzzuk

jobb egérrel kattintunk az oszlopfejlécen/feliraton, és a megjelenő menüben az Illesztés menüpontra kattintunk a bal egérgombbal

az összes oszlopot is igazíthatjuk az oszlop adott legszélesebb adatához, ha jobb egérrel kattintunk az oszlopfejlécen/feliraton, és a megjelenő menüben az Illesztés (összes oszlop) menüpontra kattintunk a bal egérgombbal.

Oszlopok csoportosítása

Az oszlopokat csoportosíthatjuk, hierarchikus rendszerbe halmozhatjuk is, ezzel gyors adatszűrért, gyorsabb keresést valósíthatunk meg.

Első lépésben érdemes bekapcsolni a csoportosító mezőt: bármelyik oszlop fejlécére/feliratára kattintsunk jobb egérrel, majd a menüből válasszuk ki a Csoportosító mező megjelenítését bal egérkattintással. Ekkor egy plusz sáv jelenik meg a listás áttekintő felett. Ebbe a sávba bal egérgombos húzással ejthetünk bele olyan oszlopfejlécet, ami nem egyedi, hanem csoportosítható (pl. Partner neve, Fizetési mód, a dátum mezők, Bizonylat típusa). A másik mód, ha az oszlopfejlécen/feliraton jobb egérrel kattintunk, és a Csoportosítást választjuk.

Az áttekintő megváltozik, a korábbi adatok helyén csoportok jelennek meg, melyek neve előtti kis nyíllal nyithatók ki, zárhatók be.

A Csoportosító mezőbe behelyezett újabb csoportok a korábbiak alá kerülnek, így több szintű csoportokat hozhatunk létre. A Csoportosító mezőben a mezők bal egérgomb húzással más hierarchiába helyezhetők. Ilyenkor két kék kis nyíl mutatja az áthelyezés helyét. A csoportosított mezők növekvő és csökkenő sorrendbe is rendezhetők a nevükön kattintva, valamint az egeret a mező fölé húzva elérhető a gyorsszűrés is.

A csoportosítás egyszerűen feloldható: a csoportosító mezőt bal egérgombbal fogjuk meg és húzzuk be az oszlopfejlécek közé, ahová szeretnénk megjeleníteni, vagy választhatjuk a Nézet alapértelmezéseinek visszaállítása gombot a Kezdőlap eszköztáron, és akkor gyári állapotra áll vissza az áttekintő ablaka.

Összegzés használata és rendezése egy csoportosított mezőre

Csoportosítás után használhatunk összegzést a csoportosított mezőre (például mennyit adtunk el összegben vagy darabban). Ezeket az összegzéseket halmozhatjuk és ezek alapján rendezhetjük a csoportokat.

Az összegzéshez vigyük az egeret a csoportosított mező fejlécére, és ha a jobb felső sarkában megjelenik a kis szűrő ikon, jobb egérgombbal kattintsunk rá. A felbukkanó menüben válasszuk a Csoport-összeg szerkesztőt.

A szerkesztőablakban kijelölhetjük, milyen elemet szeretnénk megjeleníteni a csoportok fejléceiben, majd a lista mellett válasszuk egy műveletet (Maximum, Minimum, Átlag, Összeg). Miután a négy lehetőségből egyet kiválasztottunk, meg fog jelenni a csoportok fejléc információiban (például a Nettó sorösszeg összege). Amennyiben több adatot szeretnénk látni, a listából válasszunk ki egy másik elemet, majd egy ahhoz tartozó műveletet. A kiválasztott elemek sorrendjét a Rendezés fülön állíthatjuk be, az Ok gombbal rögzíthetjük. Ha egy elemre nincs szükségünk, akkor válasszuk ki az elemet, majd töröljük a műveletét, végül az Ok gombot nyomjuk meg. A Darabszám opciót akkor pipáljuk be, ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy a csoportban hány sor található.

Az összegzett csoportok rendezését az előbbi lépésekhez hasonlóan végezhetjük el: a csoportosított és összegzett fejlécre húzva az egeret, a kis szűrő ikonon jobb egérrel kattintunk, majd a felbukkanó menüből a Rendezés összeg szerint lehetőségei közül választhatunk.

A funkció gyakorlati működését a Legtöbbet eladott áruk listája tippünkben mutatjuk be.

Egyedi nézet visszaállítása gyári állapotra

Ha valami miatt vissza kell állni a gyári állapotra, a Kezdőlap eszköztáron lévő Nézet alapértelmezéseinek visszaállítása gombot válasszuk, majd egy megerősítő ablak után a gyári állapotot és elrendezést kapjuk vissza.