Bizonylati beállítások

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Program menüpontjai (Navigációs pult) > Beállítások > Program beállítások >

Bizonylati beállítások

Ezen az oldalon találjuk meg azokat a beállításokat, melyek a bizonylatokkal kapcsolatosak, azok viselkedését szabályozzák.

Kattintson a képre a nagyobb méretben való megtekintéshez!

A beállításokat az átláthatóság érdekében több csoportra bontottuk, melyek az alábbiak:

Kerekítés beállításai: jelöljük ki azokat a bizonylattípusokat, ahol a végösszegeket kerekíteni szeretnénk. Ez csak egész számokra kerekítést jelent, az 5-10-re történő kerekítést a fizetési módoknál adhatjuk meg! Alapértelmezés szerint a Forint számlánál be kell kapcsolni, a Deviza és Export deviza számlák esetében ne jelöljük be!

Értékbevitel beállításai: megadhatjuk, hogy a bizonylatok és a bevételezés kiállítása során bruttó vagy nettó árakat szoktunk-e használni.

Esedékesség viszonyítása: a fizetési módoknál megadhatjuk, hogy hány nappal később történik meg a kifizetés. Ennek az esedékességnek a dátumát viszonyíthatjuk a többi dátum alapján. Ha a legtöbbször használunk Folyamatos teljesítést, akkor pipáljuk be az opciót, ilyen esetben a teljesítési és esedékességi dátumok megegyeznek majd. A Kiállításhoz is igazíthatjuk a dátumokat ez utóbbi esetben a Teljesítés megegyezik a kiállítással opció bejelölésével. Ha nem használunk folyamatos teljesítést, akkor választhatunk, hogy a kiállításhoz vagy a teljesítéshez kerüljön az esedékességi dátum átszámítása.

Előleg beállítása: az előlegszámlák esetében is számla felirattal készülnek a bizonylatok, ezért itt kell megadni az Előleg nevű szolgáltatást. Ez alapértelmezés szerint be van állítva, amennyiben üres lenne a mező, nem lehet előlegszámlát készíteni, tehát ki kell keresni a listás áttekintőből, majd menteni a beállításokat!

Áfakódok beállítása: egyes esetekben a program ezen beállításokat veszi figyelembe új bizonylat kiállításánál. Ilyen például a Fordított adózás áfakódja, ahová a Fordított Áfa típusú áfakulcs adható meg. Amennyiben ez az opció nincs megadva, a program nem tud fordított áfás számlát készíteni! Ugyanez igaz a Csoportos adózás áfakódjára is, melyet egy listás áttekintőből kereshetjük ki a meglévő áfakódok közül.
Az EU-n kívüli és EU-n belüli áfakódokat termékre és szolgáltatásra is meg kell adni (mind a négyet), különben nem állítható ki export számla!

Adózással kapcsolatos beállítások: amennyiben az itt megjelenített opciók közül érvényes a cégre bármelyik is, azt be kell pipálni.

Ellenőrzések: itt kapcsolhatók be a program egyes funkcióira a szigorúbb ellenőrzés. Például ne engedjen számlát rögzíteni, ha van a NAV felé Nem feladott státuszú számla. Fontos, hogy ilyen státuszú számla nem maradhat a rendszerben, hiszen a feladás elmulasztása büntetést von maga után, tehát javasoljuk az opció bekapcsolását. Ugyanígy a Folyamatos teljesítésnél figyelmeztetés kérhető, amennyiben ez szükséges. Készlet modul esetén a Raktárkészlet ellenőrzés opció bejelölésével kérhetünk figyelmeztetést bizonylatkészítés közben, hogy a készlet ne forduljon negatív értékbe.

Beemelési beállítások: bizonylatok átvezetésénél (például Pro formából számlába) hasznosak ezek az opciók. Ha szeretnénk a hivatkozott bizonylatszámokat megjeleníteni a tételsorokban vagy ABC sorrendben szeretnénk átemelni a tételeket, a megfelelő paramétert pipáljuk be.

Készlet beállítások: itt adhatjuk meg speciálisan a készletre vonatkozó paramétereket. Ez a csoport csak Készlet modul megléte esetén látható. A Készletmozgató vevői szállítólevél bejelölése esetén megadhatjuk, hogy a termék mennyisége már a vevői szállítólevél kiállításakor levonásra kerüljön a készletből. A készletmozgató szállítólevelekből készült számlák sorai már nem módosítják a készletet. Szállítói szállítólevelek esetében a készlet mindig növelésre kerül! A Bevételezési és eladási árak esetén három opció közül választhatunk, hogy mely árakat szeretnénk megtartani szállítói szállítólevelek, illetve szállítói számlák készítése esetén. Az árak módosítása megerősítés nélkül történik!

Késedelmi kamat beállítások: csak Pénzügy modul megléte esetén látható, itt állíthatjuk be a Jegybanki késedelmi kamatot, a Késedelmi kamat növekményt, a Kezelési költséget, ami a kamaton felül szeretnénk felszámítani, illetve a Kezelési költség devizanemét.

A beállításokat és a paramétereket a Kezdőlap eszköztáron lévő Mentés és bezárás gombbal rögzíthetjük.