Törzsadat beállítások

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Program menüpontjai (Navigációs pult) > Beállítások > Program beállítások >

Törzsadat beállítások

A Munkaablakban az általános és alapértelmezett törzsadat-beállításokat végezhetjük el, azaz a partnerek, valamint az áruk esetében alkalmazandó opciókat módosíthatjuk.

Kattintson a képre a nagyobb méretben való megtekintéshez!

A mezőket az alábbi kategóriákba csoportosítottuk:

Partnerek alapértelmezett beállításai: ha új partnert veszünk fel, ezeket az értékeket állítja be automatikusan a program. Az Adóalanyisági kategória alapértelmezés szerint Belföldi adóalany, hiszen a legtöbb esetben cégnek számlázunk. A Partner ország listájából Magyarország az alapértelmezett beállítás, mert sok esetben belföldi vásárlókat szolgálunk ki. Az Alapértelmezett fizetési módból azt adjuk meg, amelyiket a vevők legtöbbször használnak (alapbeállítás: Készpénz). A fizetési mód melletti Beállítás feltöltése partnerekhez gomb megnyomásával minden partner esetében cserélhetjük az aktuális fizetési módot. A KT díj megjelenjen a számlán opció alapértelmezés szerint be van pipálva, nehogy elfelejtődjön, amennyiben környezetvédelmi termékdíjra lenne szükség. A KT díj megjelenjen számlasoronként lehetőség alapértelmezés szerint nincs kipipálva. A Munkaszám megjelenjen a bizonylatokon opció alapértelmezés szerint engedélyezve van, ha ilyet használunk a partnerek esetében. A Beállítás feltöltése partnerekhez gomb mindhárom paraméter beállításait bemásolja a partnerekhez, felülírva az aktuális értékeket.

Áruk alapértelmezett beállításai: ha új partnert veszünk fel, ezeket az értékeket állítja be automatikusan a program. Az Áru típusa lehet Termék (materiális, kézzelfogható) vagy Szolgáltatás (szellemi, nem kézzelfogható). Azt állítsuk be, amit a legtöbb esetben forgalmazunk. Az Árucsoport alapértelmezés szerint üres, mert ha sokféle árunk van, akkor azokat célszerű egyedi csoportokba rendezni. Áfának azt a kulcsot válasszuk ki, amelyiket a legtöbbször használjuk, alapértelmezés szerint 27%. Ha a listában nem találunk megfelelőt, újat a Törzsadatok csoportban, az Egyéb alkategóriában vehetünk fel az Áfa kód alatt. A VTSZ/Teszor alapértelmezés szerint nincs beállítva, mert ez árunként eltérhet, de szükség esetén választhatunk egy alapértéket a korábban felvett elemek közül. Devizanemnek a HUF értéket ajánljuk, mert ehhez képest számítja át a program a bizonylatok készítése során az árfolyamot, de csak külföldi értékesítésnél, valamint beszerzésnél módosíthatjuk más devizanemre is. A Készlet nyilvántartást a legtöbb esetben kimenő mennyiségi egységben tartjuk nyilván, mert ebben történik az eladás. A Bejövő, illetve a Kimenő mennyiségi egységnek írjuk be azt, amit a legtöbbször használunk (pl. raklap, db vagy óra), illetve megadhatjuk az ezek közti Átváltást (pl. 1 raklap = 25 db, tehát az átváltás: 25).

Eladási árkategóriák: elnevezhetjük a három eladási árkategóriát a könnyebb adminisztráció érdekében (például: Kisker ár, Nagyker ár, Viszonteladói ár stb.). A kategóriák alatt találjuk a hozzájuk kapcsolódó Haszonkulcsokat százalékos értékben. Ezek alapján számolja ki a beszerzési árhoz képest a három árkategóriát az áruk rögzítésénél. Ezek későbbi módosítása visszamenőleg nem számolja át az áruk árát! Kizárólag áru rögzítésénél, valamint bevételezés során van lehetőség arra, hogy az aktuálisan megadott százalékok alapján az árak módosuljanak. A haszonkulcsok alatt adhatjuk meg, hogy a három árkategória közül melyik legyen az alapértelmezett a bizonylatkiállítás során.

Áruk elnevezése: az áruk rögzítését könnyíthetjük meg, ha nevet adunk az árumegnevezés mezőjének (pl. Magyar név, Angol név, Német név), ezért célszerű ezt megtenni. A nevek alatt található Megjelenített számlázási név opcióval adhatjuk meg, hogy a három név közül melyiket szeretnénk látni a forintos bizonylatokon, itt csak egy választható ki. A Megjelenített devizás számlázási név esetében több nevet is bejelölhetünk, hogy a termék több nyelven is megjelenjen a devizás és export/import bizonylatokon.

Alapértelmezett raktárak: Készlet modul megléte esetén érdemes megadni, hogy az új áru milyen raktárba kerüljön alapértelmezés szerint, valamint ha rendelkezünk webáruház modullal, melyiket állítsuk be Webáruház raktárnak, mely egyes webáruházakkal szinkronizálhat.

Áru vonalkód generálás beállításai: ha a programmal szeretnénk vonalkódot generáltatni, akkor megadhatjuk annak a paramétereit országkódra (alapértelmezés szerint 599), valamint Vállalat azonosítóra. A vonalkódot az áru adatlapján generálhatunk annak rögzítésekor.

MNB árfolyam frissítés: ezzel az opcióval a program indításkor lekéri az aktuális devizaárfolyamokat, ezért érdemes bejelölni.

A módosításokat a Kezdőlap eszköztáron lévő Mentés és bezárás gombbal rögzíthetjük.