Devizanem

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Program menüpontjai (Navigációs pult) > Törzsadatok > Egyéb >

Devizanem

A programban tetszés szerinti devizamennyiség rögzíthető. A legismertebb devizákat már előre rögzítettük, de ezektől eltérőt is felvehetünk a Kezdőlap eszköztáron lévő Új gomb megnyomásával.

Fontos, hogy bár a devizanemeket rögzíthetjük, devizás vagy export számla kiállításhoz Deviza modul megléte szükséges!

Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!

Devizanem szerkesztő ablak

Új devizanem felviteléhez vagy meglévő módosításához önálló oldal/fül nyílik meg, mely az alábbi mezőkből áll:

Kattintson a képre a nagyobb méretben való megtekintéshez!

Kód: kötelező kitölteni, a pénzforgalomban használt háromjegyű kódot kell beírni csupa nagybetűvel, pl. HUF, EUR, CHF, USD.

Megnevezés: kötelező kitölteni, a devizanem természetes neve, például Magyar forint, Euro, Svájci frank, Amerikai dollár.

Szorzó: alapértelmezés szerint ennek az értéke egy, a magyar forinthoz viszonyított mennyiségi szorzója.

Árfolyam: a magyar forinthoz igazított árfolyam. Ezt csak abban az esetben kell itt módosítani, ha az áru nem magyar forintban van nyilvántartva, de forintos számlára emeljük be. Más esetben ennek a módosítására nincs szükség, a bizonylat kiállításakor kell megadni/kiválasztani az aktuális árfolyamot, amit a program megjegyez.

Végösszeg tizedeshelyek száma: alapértelmezés szerint ez az érték kettő, de egyes pénznemek esetében változhat a váltóértéknek megfelelően.

Egységár tizedeshelyek száma: alapértelmezés szerint négy az értéke, mert előfordulhat, hogy az árut tört áron értékesítjük ebben a devizában.

Dátum: a devizanem rögzítésének dátuma, új devizanem esetében az aktuális nap.

Váltópénz megnevezés: írjuk be a váltópénzt a devizanemhez (pl. cent, fillér). Ez a szöveg megjelenik a nyomtatási képen, a végösszeg szöveges kiírásánál!

Devizanem címletek áttekintő: az Új gombbal vehetjük fel a devizanemre vonatkozó címleteket. Adjuk meg a címlet nevét és az egy egységhez képest lévő szorzót. Például 100 Ft esetében 100-at, 10 fillér esetében 0,1-et.
exp-torzsadatok-egyeb-devizanem-uj-cimlet-uj

A devizanemet az eszköztáron lévő Mentés gombok egyikével rögzíthetjük.