Kezelőfelület

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Program keretrendszere >

Kezelőfelület

A program ablaka öt fő részből áll:

1.az ablak tetején a címsor található több hasznos paranccsal, menüvel,

2.felül található Szalagból, mely a menüsorból, valamint az ahhoz kapcsolódó, dinamikusan változó eszköztárakból áll

3.a baloldalon lévő Navigációs pult,

4.az ablak nagyobb részén található Munkaterületből,

5.az alul található vékony állapotsorból.

Kattintson a képre a nagyobb méretért

1. Címsor

A címsorban hasznos ikonokat helyezhetünk el, vagy szabályozhatjuk a Szalag megjelenését, illetve a főablak méretét állíthatjuk.

Ablakvezérlő ikon

A címsor bal felső sarkában a program ablakvezérlő ikonja található, melyre kattintva a főablak méreteit állíthatjuk:

Előző méret: a program ablakát kisebbre vagy teljes méretűre állíthatjuk

Áthelyezés: ha az ablak normál méretű, áthelyezhetjük.

Méretezés: az ablak normál méretben átméretezhető kisebbre vagy nagyobbra

Kis méret: az ablakot lekicsinyíthetjük a Windows Tálcára

Teljes méret: normál méret esetén az ablakot teljes képernyőre méretezhetjük

Bezárás: kilépünk a programból.

Gyorselérési eszköztár

A legsűrűbben használt parancsokat lehet itt elhelyezni, alapértelmezés szerint a Frissítés látható, amennyiben a Munkaterületen egy ablak meg van nyitva. A Gyorselérési eszköztárra bármely eszköztári parancs kitehető, ha azon jobb egérgombbal kattintunk, és a Hozzáadás Gyorselérés eszköztárhoz menüpontot választjuk. A felesleges parancsokat az eszköztár végén lévő nyíl segítségével kapcsolhatjuk ki, illetve az eszköztárat ugyanitt helyezhetjük át a Szalag alá.

Szalagmegjelenítési opciók

A címsorban jobb oldalán látható ikonra kattintva a Szalag láthatósági állapotát befolyásolhatjuk a menüben lévő lehetőségekkel:

Szalag automatikus elrejtése: a Navigációs pult és a Munkaterület feletti részt elrejti. Ilyenkor a jobb felső sarokban lévő három pontos gombra kattintva hozható vissza a Szalag és a címsor.

Lapfülek megjelenítése: csak a menüsor jelenik meg, a dinamikus eszköztár nem.

Lapok és parancsok megjelenítése (alapértelmezett): a teljes Szalag megjelenik.

2. Szalag (Menüsor és dinamikus eszköztárak)

A menüsor három pontból áll, ezek állandóak:

Fájl: ebben érhetjük el a program kezeléséhez szükséges általános parancsokat, mint Mentés, Bezárás, Nyomtatás stb.

Kezdőlap: erre kattintva érhetjük el a dinamikusan változó eszköztárat, ahol az éppen aktuális munkánkhoz kapcsolódó parancsok kaptak helyet. Ez a menüpont csak akkor látható, ha a Munkaterületen bármilyen ablak meg van nyitva.

Nézet: itt a program külsejét tudjuk beállítani, egyedi témákkal testre szabni, szabályozhatjuk a Navigációs pult láthatóságát, valamint a Munkaterületen lévő ablakok elrendezését módosíthatjuk.

Fájl menü

A legáltalánosabb parancsokat találjuk itt, melyek megjelenése függ a használt funkcióktól, Munkaterülettől:

exp-felepites-kezelofelulet-fajl-menu

Új: az aktuális Munkaterületen új bejegyzést hozhatunk létre

Másolás: az aktuális Munkaterületen kijelölt elem egy másodpéldányát hozhatjuk létre

Bezárás: az aktuális Munkaterület vagy funkció bezárása

Exportálás: az aktuális Munkaterület exportálása többféle fájlformátumba (pl. PDF, CSV, XLS stb.)

Oldalbeállítás: megadható a nyomtatáshoz szükséges papírméret és margók

Nyomtatás: a Munkaterület nyomtatása

Nyomtatási kép: előnézetet mutat, milyen lesz a Munkaterület kinyomtatva.

Rólunk: a REVOL Express készítőinek és cégünk névjegye, illetve a verziószám.

Súgó: a program súgója, ez a dokumentum.

Teamviewer a REVOLUTION számára: kollégánk táveléréssel segíthet egy probléma megoldásában. A menüpontra kattintva elindul egy távsegítséget kezdeményező program, a kollégáink kérésére az azonosítót és jelszót kell bediktálni a segítségnyújtáshoz.

Kijelentkezés: váltás egy másik felhasználóra vagy a Rendszerfelügyelőre. Ilyenkor a program bezárul, és a belépőablakot kapjuk vissza.

Kilépés: a program bezárása.

Kezdőlap menü

Dinamikusan, mindig az aktuális Munkaterülethez igazodva jelennek meg az alábbi parancsok az eszköztáron:

Új:
Egy üres lap ikon, mellyel az aktuális Munkaterületnek megfelelően egy új elem hozható létre (például új számla, partner vagy áru).

Másolás:
A jelenleg kijelölt elemből készíthetünk egy másodpéldányt. Ez segíti a gyorsabb munkát, ha az új elem sok paramétere megegyezik a korábban használttal.

Törlés:
Az aktuálisan kijelölt elem törlését kezdeményezhetjük. Abban az esetben, ha az elem kapcsolódott már bizonylathoz vagy beállításhoz.

Lábléc igen/nem:
A Munkaterületen ki-bekapcsolhatjuk a Láblécet, ahol hasznos információkat találhatunk.

Bizonylat nyomtatás: a listás áttekintőben aktuálisan kijelölt, egy vagy több bizonylat nyomtatását végezhetjük el.

Kapcsolt nézet: egyes listás áttekintők plusz információs ablakkal is rendelkeznek, melyeket a Kapcsolt nézet gomb alatt választhatunk ki, vagy zárhatunk be. Ilyenkor az információk a Munkaablak alján jelennek meg, a magasságuk egér segítségével állítható.

Frissít:
Az aktuális Munkaterületet frissíti.
FONTOS: a program gyorsabb működése érdekében a Munkaterületen lévő Listás áttekintők frissítése nem automatikus, megnyitás után csak ennek a gombnak a megnyomására kapjuk meg az aktuális állapotot!

Nézet alapértelmezéseinek visszaállítása:
Ha változtattunk a Listás áttekintő elrendezésén, akkor visszaállíthatjuk a gyári állapotot és elrendezést az aktuális Munkaterületre.

Szűrők: egyes funkciók esetében (pl. számlák) szűrőket használhatunk a listás áttekintők könnyebb áttekintésére, szűrésére.

Teljes szöveges keresés: a segítségével teljes szövegű keresést végezhetünk a listás áttekintőben lévő adatok bármelyikére. A beírt szöveg után Entert kell ütni vagy a kis nagyító ikonra kattintani. A keresést a kis nagyító előtti törlés (kis x ikon) gomb megnyomásával törölhetjük.

Bezárás:
Az aktuális munkaterületen megnyitott ablakot bezárhatjuk.

Nézet menü

A program navigációjában, kezelésében és külsejében való módosításokhoz találunk itt parancsokat:

exp-felepites-kezelofelulet-nezet-menu

Navigálás: a Navigációs pult lehetőségeit, funkcióit innen is elérhetjük menü formájában.

Navigáció: a Navigációs pult megjelenítése, minimális méretűre összecsukása, vagy elrejtése

Témaválasztó és színséma választó: a lenyitható lehetőségek közül választhatunk témát, valamint egyes esetekben színvariációk is a rendelkezésünkre állnak. A lenyíló menü jobb felső sarkában lévő fogaskerék ikonnal további témákat jeleníthetünk meg. Az Összes csoport opció bejelölése után 59 változatos téma közül válogathatunk (például nyári, Valentin-napi, karácsonyi, Metropolis stb.)
exp-felepites-kezelofelulet-nezet-menu-tema

Ablak lista: a Munkaterületen lévő ablakok elhelyezkedését változtathatjuk meg, valamint válthatunk a megnyitott ablakok között.

Betűtípus: módosíthatjuk a megjelenő betű típusát és méretét. A Betűtípus listája a telepített betűk számától függően lassabban vagy gyorsabban jelenik meg. A betűtípus a lista egyik elemére való kattintás után azonnal megváltozik. A gyári betűtípus a Tahoma.
A Betűméret csak 8 és 16 között állítható. A nagyság állítása után szükség lehet a a Táblázat sormagasságán is állítani, hogy jobban elférjenek az adatok (ld. következő pont).

Táblázat sormagasság: a listás áttekintők sorainak magasságát módosíthatjuk. A Szorzó értéke 1 és 5 között választható a megjelenő listából. A módosítás az újonnan megnyitott lapokra vonatkozik.

Szűrési feltétel mentése: a listás áttekintőben beállított szűrőt elmenthetjük későbbi használatra, a meglévőt módosíthatjuk vagy törölhetjük.
exp-felepites-kezelofelulet-nezet-menu-szuresmentes

Nézet változatok: új nézetet vehetünk fel, majd ezt testre szabhatjuk. A nézetek módosításait automatikusan elmenti a rendszer, ezért először mindig Új nézetet hozzunk létre, és miután elneveztük, azután változtassuk  az elrendezést. A Módosítás gombbal átnevezhetjük a már létrehozott elrendezést, a Törléssel pedig eltávolíthatjuk.
exp-felepites-kezelofelulet-nezet-menu-nezetvaltozatok

3. Navigációs pult

Itt találhatók a program különböző funkciói, csoportokba és kategóriákba rendezve. A Bizonylatokat (például Számlák, Előleg számlák), a Törzsadatokat (Partnerek, Áruk, Áfa kódok), vagy a Beállításokat is itt érhetjük el.

4. Munkaterület

A programban javarészt itt dolgozunk listás áttekintőkkel, mezőkkel. A Navigációs pulton lévő funkciókkal hívhatunk be ablakokat, melyekben az eszköztárakon lévő parancsokkal módosíthatjuk a látható értékeket. Az ablakok egymás felett nyílnak meg, melyek között a Munkaterület felső részén lévő fülekkel válthatunk. Az ablakokat a füleken lévő kis bezáró gombbal, vagy az eszköztáron lévő Bezárás ikon segítségével csukhatjuk be. A Munkaterületen megnyitott Listás áttekintők frissítése nem automatikus, megnyitás után ezeket az F5 billentyűvel vagy az eszköztáron található Frissít gombbal aktualizálhatjuk.

Az eszköztáron a Munkaterület aljára bekapcsolható Láblécben fontos információkat jeleníthetünk meg, például összegzés, darabszám stb. Az információkat a Láblécbe jobb egérrel történő kattintással választhatjuk ki, oszlopok szerint. A felesleges adatokat szintén jobb egérkattintással kapcsolhatjuk ki, a Nincs opciót választva.

Listás áttekintők

Az adatok a jobb átláthatóság érdekében listákban láthatók, táblázatos elrendezésben. Néhány funkció adatai (például számlák vagy egyes törzsadatok) ilyen listákban tekinthetők át. Ezek oszlopai, valamint azok sorrendjei tetszés szerint módosíthatók. A Listás áttekintők kezeléséről külön fejezetben olvashat bővebben!