Szállítói számlák

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Program menüpontjai (Navigációs pult) > Bizonylatok >

Szállítói számlák

Szállítói számlákat akkor célszerű használni, ha a termék számlával érkezett a beszállító cégtől, vagy a korábbi szállítói szállítólevél már rögzítve lett, de a számlát is szeretnénk rögzíteni. Fontos, hogy a Szállítói számla megnöveli a tételek készletmennyiségét, amennyiben nem Szállítói szállítólevélből történik átemelés! A Szállítói számlákba a korábban kiállított Szállítói megrendelések és Szállítói szállítólevelek beemelhetőek. A menüpont csak Készlet modul megléte esetén érhető el.

A Szállítói számlák funkcióra kattintva egy általános listás áttekintő ablak jelenik meg, amely testre szabható, exportálható, nyomtatható az eszköztárakon lévő gombok, valamint a jobb egérkattintásra megjelenő menük segítségével.

Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!

A Szállítói számlák kezelésére szolgáló gombok

Az alábbi gombokat használhatjuk a Kezdőlap eszköztáron a hagyományos gombokon kívül:

Új szállítói számla: új, forintos/belföldi bizonylat rögzítését indíthatjuk el. Ha a gomb alatti kis nyílra kattintunk, választhatunk forintos, belföldi áfás deviza vagy import (külföldi, áfa nélküli) bizonylat kiállítása között.

Bizonylat ismétlés: egy meglévő, a listás áttekintőben kijelölt ajánlatból készíthetünk másodpéldányt. Ilyenkor a korábbi bizonylat adataival nyílik meg a szerkesztőablak.

Törlés: a megrendelést törölhetjük, ha nincs szükség rá.

Egyéb műveletek: az aktuálisan kijelölt szállítói megrendelést egy kattintással Szállítói számlába emelhetjük át. Ilyenkor megjelenik a kiválasztott bizonylat szerkesztői felülete a megrendelés adataival.

Bizonylat nyomtatás: egy vagy több kijelölt bizonylat nyomtatását végezhetjük el. A megjelenő ablakban kiválaszthatjuk a nyomtatót, a megjelenítésre szolgáló sablont, a nyomtatás példányszámát, valamint közvetlenül PDF-be is nyomtathatunk, ahol megadhatjuk a mentés helyét. Több bizonylat nyomtatásánál az ablak alján lévő listás áttekintőben szűrhetjük és kiválogathatjuk a nyomtatni kívánt bizonylatokat. A nyomtatást az OK gombra kattintva indíthatjuk el.

Nyomtatási kép: az aktuálisan kijelölt bizonylat nyomtatási képét tekinthetjük meg az alapértelmezetten beállított sablonnal.

Visszáru: az aktuálisan kijelölt szállítólevél visszáruzható. Ilyen esetben egy negatív értékű bizonylat készül, a mennyiségek levonásra kerülnek a készletből. A visszáru szállítólevélről a tételek törölhetők, de a termékek mennyisége és más adatai nem módosíthatók!

Kapcsolt nézet: a lenyitható menüben a Bizonylat sort bekapcsolva a listás áttekintő alatt egy ablak jelenik meg az aktuálisan kijelölt megrendelés soraival. Javasoljuk ennek a bekapcsolását, mert akkor a bizonylat megnyitása nélkül is láthatjuk annak tartalmát.

A Szállítói számlák szerkesztőablakának felépítése

Új szállítói szállítólevél indításakor, illetve bizonylat ismétlésénél a bizonylatkészítő ablakban/fülön érhetjük el a szükséges mezőket.

Bizonylatkészítő ablak

A megjelenő ablak három részből áll:

a bizonylat aktuális végösszegét a Munkaablak tetején láthatjuk

a felül találhatjuk a bizonylatfej-adatokat

a lapokon bizonylat-tartalmi adatokat találhatunk

 

Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!

 

A bizonylatfej-adatok közül a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező, ezek hiányában a bizonylat nem rögzíthető.
Fontos, hogy a Bizonylatszám mezőbe be kell írnunk a rögzítésre kerülő szállítói szállítólevél számát!

A bizonylat-tartalmi adatok első lapján találjuk a Bizonylat sorokat. Ez egy listás áttekintő szűrősávval, tehát az adatokat az oszlop fejlécére kattintva rendezhetjük, szűrhetjük. Ezek a műveletek nincsenek kihatással a bizonylat végső tartalmára, csupán az egyszerűbb rendezést, keresést könnyítik meg!

Új bizonylat sort csak a partner kiválasztása után lehet felvinni, az áttekintő bal sarkában található Új bizonylat sor (fehér lap ikon) gombbal!
A gomb megnyomására egy önálló ablak jelenik meg, ahol a csillagozott mezők megadása kötelező. Az Áru mezőbe kattintva választhatunk a megjelenő áttekintőből terméket. A fontosabb termékinformációk megjelennek az árukiválasztó feletti sávban. A listából történő kiválasztás után a Szerkesztés (ceruza) ikonra kattintva módosíthatjuk az áru adatait, ezután ne felejtsük el megnyomni az ablak tetején lévő Frissítés gombot! A Törlés (kis x) gombbal törölhetjük a tévesen kiválasztott terméket.

A Mennyiség mezőbe írjuk be a számlázni kívánt mennyiséget, a Nettó és Bruttó egységár mezőkbe írhatjuk be az egy egységre vonatkozó árat, illetve kiválaszthatjuk a szükséges Áfát (ez alapértelmezés szerint a termék adatlapjáról kerül betöltésre).

Amennyiben rendelkezünk Készlet modullal, kiválaszthatjuk, hogy melyik Cél raktárba szeretnénk a terméket bevételezni, alatta pedig megjelenik az aktuális Raktárkészlet és összmennyiség is.

A Kiegészítő adatokba, valamint a Megjegyzés mezőbe plusz információkat rögzíthetünk az adott tételhez. A Kiegészítő adatok a nyomtatási képen alapértelmezetten nem jelennek meg, egyedi díj ellenében tudjuk elhelyezni a sablon egy megadott pontján. A Megjegyzés mezőbe a Gyakori megjegyzések gombbal tallózhatunk be korábban rögzített szöveges információkat. A tételt a Mentés és bezárás vagy a Mentés és új gombokkal vehetjük fel a bizonylatra. A Bezárás gomb alapértelmezés szerint nem rögzíti a sort, ezért ennek megnyomásakor figyelmeztető ablakot kapunk.a mentésről.

Miután legalább egy bizonylatsort rögzítettünk, az aktív tételsor törölhető a piros X ikonnal, azaz a Törléssel.

Gyári számos típusú termék kiválasztása esetén a Bizonylat sor ablak alján megjelenik egy új lap Adag-/gyári számok néven. Az Új ikonra kattintva adhatjuk meg a termékhez tartozó gyári számot. Mivel a gyári szám egyedi, ezért csak egy darabhoz lehet rögzíteni. Amennyiben a terméknél több darabot adtunk meg, akkor minden darabhoz fel kell venni a gyári számot, különben a bizonylat nem rögzíthető! A Mennyiség típus mező csak tájékoztató jellegű, ezt a termék adatlapján lehet beállítani az első bizonylatkiállítás előtt (utólag nem módosítható!).

Adagszámos (LOT) termék kiválasztása esetén a Bizonylat sor ablak alján megjelenik egy új lap Adag-/gyári számok néven. Az Új ikonra kattintva adhatjuk meg a termékhez tartozó adagszámot. Az adagszám nem egyedi, ezért egynél több termékhez is beállíthatjuk, és lejárati időt is rendelhetünk hozzá. Fontos, hogy a lejárati idő csak tájékoztató jellegű, a program nem kezel FIFO-t és SARZS-ot! A Mennyiség típus mező csak tájékoztató jellegű, ezt a termék adatlapján lehet beállítani az első bizonylatkiállítás előtt (utólag nem módosítható!).

Fontos: ha a terméket az alapértelmezett raktár helyett másik raktárba szeretnénk bevételezni, akkor azt a gyári-/adagszámok megadása előtt kell kiválasztani, mert a gyári-/adagszámok rögzítése után erre már nincs lehetőség!

Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!

 

A Bizonylatkészítő ablak Összesítő adatok oldalán szintén megjelennek a végösszegek az 5-10-re történő kerekítéssel együtt.

A Tárgy, illetve a Megjegyzés fülön írhatjuk be, vagy a Gyakori megjegyzésekből emelhetjük be a bizonylat tárgyához vagy a bizonylat megjegyzéshez szükséges szövege(ke)t.

A Kiegészítő adatok fülön a bizonylathoz tartozó plusz információkat vihetjük fel. Ezek alapértelmezés szerint nem jelennek meg a bizonylaton, de egyedi díj ellenében a papír alapú bizonylatok megadott helyére állandó jelleggel kitehetjük.

A Csatolmányok fülön az Új fájl csatolása gombbal a számítógépünkön lévő fájlok hivatkozásait tallózhatjuk be egy megnyíló ablak segítségével, amit rögzítés után a Csatolmány megnyitása gombbal megtekinthetünk.

A Kapcsolódó akták lapon az Új akta kapcsolat gomb segítségével iktathatjuk a bizonylatot egy már meglévő dossziéba (ld. az Iktatás alatt található dossziékról szóló témakört).

 

A bizonylatot a Mentés és bezárás vagy a Mentés és új gombbal rögzíthetjük. Ha rögzítés helyett később folytatnánk a bizonylat összeállítását, a Félretétel gombot nyomjuk meg, és a bizonylatot ezután a Félretett bizonylatok között találjuk meg. A Beemelés gombbal a listában található bizonylat-típusokból emelhetünk át adatokat a bizonylat sorokba.

A bizonylat-kiállítás általános menetéről bővebben a Gyakorlati útmutatónkban olvasható bővebb leírás.