Szerepkör

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Program funkciói (Navigációs pult) > Beállítások > Felhasználók kezelése >

Szerepkör

A programot több felhasználó kezelheti, akiket szerepkörökbe csoportosíthatunk. Minden szerepkörhöz saját jogosultságokat állíthatunk be, hogy a felhasználók milyen funkciókat, menüket érhessenek el. A szerepköröket listás áttekintőben tekinthetjük át, alapértelmezés szerint az Adminisztrátor szerepkör minden funkcióhoz hozzáfér a programban.

Fontos, hogy az alábbi beállításokkal befolyásolhatjuk a program működését, valamint olyan funkciókat tilthatunk, ami egyes esetekben szükséges lehet, ezért nagyon körültekintően kell eljárni a szerepkör szabályainak beállításánál!

Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!

Új szerepkört a Kezdőlap eszköztáron lévő Új gombbal vehetünk fel, meglévő szerepkört az elemen történő dupla kattintással módosíthatunk. Ilyenkor egy önálló lapon/fülön nyílik meg a szerkesztő.

Szerepkör szerkesztő

Nevet kell adnunk a szerepkörnek, illetve kiválaszthatjuk, hogy egy Adminisztrátori szerepkört szeretnénk-e létrehozni. Ilyen esetben a jogosultságok nem szerkeszthetők, mert az adminisztrátori szerepkör a legmagasabb szint, amellyel minden funkciót elérhetünk.

Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!

A Szerkesztheti a modelt opciót akkor kapcsoljuk be, ha a csoport tagjainak engedjük a szerepkör módosítását. A Permission Policy listából kiválaszthatjuk, hogy a legtöbbször tiltásokat szeretnénk rögzíteni, olvasási jogosultságokat vagy engedélyeket.

A Felhasználók aloldalon/fülön vehetjük fel azokat a személyeket a listás áttekintő eszköztáron lévő Hivatkozás (kapocs) gombbal, akik a szerepkörbe tartoznak majd. Nem kötelező felvenni senkit. Javasoljuk, hogy ezt a szerepkör elkészítése után tegyük meg a Felhasználók beállításánál, ahol egyes személyekhez vehetjük fel a szerepkört. A szerepkörből a Hivatkozás törlése (tört kapocs) ikonnal távolíthatunk el felhasználókat.

A Funkció jogosultságok fülön láthatjuk a funkciók szabályozásait. Minden funkciót négy típusba sorolhatunk:

olvasás

írás

létrehozás

törlés

Új szabályt a listás áttekintő eszköztárán lévő Új (fehér lap) vehetünk fel. Ilyen esetben egy önálló ablakban választhatjuk ki a Target Type listából, hogy milyen funkcióra szeretnénk korlátozást létrehozni, alatta a négy funkciót külön-külön szabályozhatjuk.

A Menü jogosultságokban szabhatjuk meg azt, hogy milyen menüt szeretnénk megjeleníteni vagy elrejteni a csoporttagoknak. Új szabályt a listás áttekintő eszköztárán lévő Új (fehér lap) vehetünk fel.

A Gombok tiltásában adhatjuk meg azt, hogy milyen gombokat szeretnénk megjeleníteni vagy elrejteni a csoporttagoknak. Új szabályt a listás áttekintő eszköztárán lévő Új (fehér lap) vehetünk fel.