Áfa kód

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Program menüpontjai (Navigációs pult) > Törzsadatok > Egyéb >

Áfa kód

Az Áfa kódok egy listás áttekintőben jelennek meg, melyekre szűrhetünk, rendezhetjük azokat. Új áfa kódot vagy meglévőt másolhatunk a Kezdőlap eszköztáron lévő gombok segítségével. Korlátlan mennyiségű áfakód rögzíthető, melyek közül az áru adatlapján vagy bizonylat kiállításakor választhatunk.

Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!

Áfa kód szerkesztő ablak

Új áfa kód felvitelekor vagy egy meglévő szerkesztésekor új lapon/fülön jelenik meg a szerkesztő ablak. A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező, a többi mező módosítása az áfakulcs többi mezőjének értékétől függően elengedhetetlen.

Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!

Fontos, hogy ha olyan meglévő áfa kódot módosítanánk, melyhez bizonylat kapcsolódott, annak a paramétereit nem változtathatjuk meg, és az új értékeket nem rögzíthetjük le!

A Megnevezés mezőben adhatunk tetszőleges nevet az áfa kódnak, ez a név nem jelenik meg a bizonylaton, egyedi azonosításra szolgál.

A Nyomtatási név beírásánál mindenképp figyeljünk, ha eltérő nevet szeretnénk adni a Megnevezéshez képest, mert ez megjelenik a bizonylatokon. Új áfakulcs felvitelénél a Megnevezés mező kitöltésekor beírt szöveg automatikusan átmásolódik a Nyomtatási névbe is!

Az Aktív pipát csak akkor töröljük, ha az adott áfakulcsot már nem használjuk.

Az Áfa kulcs mezőben adhatjuk meg az áfa százalékos értékét

Az Áfa típusa listából kell kiválasztani azt, amelyiknek a rögzíteni kívánt áfakulcs megfelel. Fontos, hogy nulla százalékos értékű, Normál áfatípus nincs használatban Magyarországon, ezért a nulla százalékos értékű áfák esetében mindenképp választanunk kell a Normálon kívüli lehetőségek közül!

NAV áfa típust csak abban az esetben kell választani, ha nulla százalékos áfát kívánunk rögzíteni, és az nem Fordított áfa (ezt a program automatikusan ellátja NAV kóddal, ha az Áfa típusa mezőben a Fordított áfát választottuk ki).

Országot csak ritka esetben váltsunk, például ha egy külföldi ország áfáját szeretnénk rögzíteni (pl. 8%-os vagy 13%-os). Minden más esetben hagyjuk Magyarország beállításon!

Az adatokat az eszköztáron lévő Mentés gombokkal rögzíthetjük le.