Áru rögzítése

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Gyakorlati útmutatók, munkafolyamatok >

Áru rögzítése

Egy bizonylat kiállításánál meg kell adnunk, mit szeretnénk értékesíteni. Ezek az áruk lehetnek fizikai Termékek vagy nem kézzelfoghatók, azaz Szolgáltatások. Minden árut előre kell rögzíteni az adatbázisban, hogy bizonylat kiállításához felhasználhassuk.

Háromféle módon vehetünk fel új árut a programba:

előre rögzítve, majd utána bizonylatot készítünk

bizonylat készítése közben történik az áru rögzítése

importálással külső forrásból (külön modul megléte szükséges!)

 

Az alábbi, rövid videónkban megtekintheti az árurögzítés folyamatát:

Áru előre rögzítése

1.A Navigációs pulton válasszuk a Törzsadatok kategóriából az Áruk csoportot, azon belül az Árut.

2.A Kezdőlap eszköztáron lévő Új gombbal nyithatjuk meg az áruszerkesztő ablakát.

3.Az első három megnevezés kitöltése kötelező, Számlaíró modul megléte esetén csak az első látszódik. A három megnevezés egymás alternatívái (pl. magyar, angol és német megnevezés), nem vonhatók össze! Az első mező kitöltése után a másik kettő automatikusan beírásra kerül, szükség esetén felülbírálható.

4.Az Alapadatok aloldalon adjuk meg az Áru típusát, ami lehet Termék vagy Szolgáltatás. Fontos a megfelelő kiválasztás, mert ez utólag nem módosítható, ha az áru már bizonylatolva lett!

5.A többi adat kitöltése opcionális. Az Ár, áfa fülön szükség esetén megadhatunk egy (vagy több) állandó árat, illetve ellenőrizzük le az aktuálisan megadott áfakódot!

6.Az adatok a bal felső sarokban, az eszköztáron lévő Mentés gombok egyikével rögzíthetők.

Az áru bizonylatkészítés közben történő rögzítése

Az árut bizonylatkészítés közben is rögzíthetjük, ha elfelejtettük volna korábban felvenni az adatbázisba. A lépések többsége megegyezik az előző bekezdésben írtakkal, kisebb eltérések akadnak csupán.

1.Bizonylat készítésénél először partnert kell választanunk, csak ezután jelenik meg az ablak alján lévő listás áttekintő eszköztárán az Új gomb.

2.A megjelenő Bizonylat sor rögzítő ablakban az Áru mezőbe kattintva jelennek meg az eddig rögzített áruk listái. A lista jobb alsó sarkában kattintsunk az Új gombra.

3.Az áruszerkesztő ablakban hajtsuk végre az "Áru előre rögzítése" 3-6 lépéseit!

4.A mentett áru adatai bekerülnek a Bizonylat sor rögzítő ablakba. Ha az adatok megfelelőek, az eszköztáron lévő Mentés gombok egyikével vihetjük fel az árut a  bizonylatra.