Átállás/Migrálás 6.x verzióról

<< Kattintson a Tartalomjegyzék megjelenítéséhez >>

Navigáció: Telepítés, frissítés, költöztetés >

Átállás/Migrálás 6.x verzióról

A rEVOL Express 6.x programról történő átállás a hetes verzió telepítése és indítása után végezhető el.

Fontos: az adatbázis migrálása után már ne állítson ki bizonylatot a régi verzióban, mert sorszámütközéshez vezethet! Ha mindenképp a 6.x verzióban rögzítene számlát, akkor előtte váltson sorszámot (Beállítások fül, Program beállítások oldal Sorszámok lapján).

A program nem emeli át a korábbi sablonokat, kimutatásokat (tehát az egyedi sablonokat, kimutatásokat sem), illetve a félretett bizonylatokat! Ez utóbbiakat érdemes még átemelés előtt bizonylatolni!

Az alábbi, rövid videónkban megtekintheti a regisztrációt követő migrálás folyamatát:

Az adatbázis migrálását, tehát az új verzióra való átállást az alábbi lépésekkel végezhetjük el:

1.A belépő ablakban pipáljuk be a Rendszerfelügyelő opciót, a Felhasználónév mezőbe írjuk be az admin nevet (jelszó nincs), és kattintsunk a Bejelentkezés gombra!

2.Miután megjelent a Rendszerfelügyelő, regisztráljuk a programot!

3.A regisztrálást követően, a Navigációs pulton a Cégek kezelése kiválasztása után nyomjuk meg a bal felső sarokban lévő Új gombot!

4.Töltsük ki a cég nevét (ez a Megjelenítési név mezőbe is átmásolódik)! A Cégnévnek azonosnak kell lennie azzal, amit a 6.x verzióban használtunk, különben nem lehetséges a korábbi adatokat átemelni!
Az Adatbázis típusnál kétféle lehetőségből választhatunk: MSAccess és Postgre SQL. Az alábbiak szerint döntsünk:

a.MSAccess: régi, lassabb adatbázis kezelő rendszer. Akkor javasoljuk, ha csak egy gépen használjuk az adatbázist és nem túl sok bizonylatot állítunk ki. Mivel a korábbi adatbázist is szeretnénk majd konvertálni az új programba, ezért ennél az adatbázis típusnál a régi adatbázis mérete ne legyen nagyobb 100 MB-nál, különben a konvertáló figyelmeztetést küld ilyen esetekben (ld. 11-es pont!)!

b.Postgre SQL: újabb, modern és gyorsabb adatbázis kezelő rendszer. Ehhez szervert kell telepíteni, amit a cég rögzítése után megtehetünk az eszköztáron lévő Postgre SQL szerver telepítése gombra kattintva (ha ezt a program telepítése során nem tettük volna meg).
Több gépes, hálózati (esetleg távoli, internetes) használat esetén, illetve nagy méretű adatbázisokhoz, napi szintű bizonylatkiállításhoz mindenképp ez a javasolt adatbázis típus. Ilyen esetben a konvertálásra váró, régi adatbázis mérete bármekkora lehet.
Ez utóbbi típus kiválasztása után az Adatbázis elérés mezőbe írjuk be a szerver gépnevét (általában az aktuális gép neve, ezt a Windows Gépházban, a Rendszer alatt találjuk meg a Névjegynél, mint Eszköz neve), illetve a Port mezőbe adjuk meg az 5468-at. A felhasználó és a jelszó nem változtatható meg.

Ezután töltsük ki a többi cégadatot. Ne felejtsük el a Pénzügyi adatok fülön beírni a cég Adószámát! Ha ez utóbbi nem egyezik a cégünknél nyilvántartott adószámmal, a program nem engedi a cégnyitást! Ilyen esetben vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal!
Kattintson ide a nagyobb méret megjelenítéséhez!
 

5.Miután a céget rögzítettük, egy kattintással jelöljük ki a listás áttekintőben, majd nyomjuk meg az eszköztáron a rEVOL Express 6 adatbázis konvertálás gombot!

6.A figyelmeztetés elfogadása után megjelenő ablakban adjuk meg az Archiválás mappáját a sor végén lévő három pontos gombbal. Ide készül majd el a korábbi adatbázis egy másolata.
exp-telepites-migralas-atemelo

7.A Konvertálandó program mappa alapértelmezés szerint a 6.x verzió telepítési helye (C:\Revol Express, tehát nem az adatbázis helye!). Ezt a program automatikusan kitölti, de szükség esetén ezt is betallózhatjuk a három pontos gombbal.

8.Nyomjuk meg a rEVOL Express 6 cég beolvasása gombot! Ha a konvertáló az előbb megadott útvonalon megtalálja azt a nevű céget, ahová importálni szeretnénk, akkor az megjelenik a rEVOL Express 6 konvertálandó cég listában. Ha a cégnév eltér, a program egy felbukkanó ablakban jelzi a problémát.

9.A Csak törzsadatok importálása opciót akkor pipáljuk ki, ha nem a teljes adatbázist, hanem csupán a partnereket és árukat kívánjuk áthozni az új programba.

10.Felhívjuk a figyelmet, hogy a nagyméretű (főleg a 100 MB feletti) adatbázisok átemelése nagyon hosszú időt (több órát) is igénybe vehet! Csak törzsadatok átvételénél természetesen ez az idő rövidülhet, de célszerű akkor végezni a folyamatot, amikor hosszabb ideig senki sem használja a korábbi számlázót! Az átemelés során a program minden adatot ellenőriz, és teljesen új struktúrában helyez el, emiatt tart sokáig a művelet.

11.A korábbi adatbázis méretétől függően háromféle lehetőség történik az OK gomb megnyomása után, ha a 4-es pontban megnyitott cég MSAccess adatbázis típusú:

a.Ha a forrás adatbázis mérete 100 MB méretű vagy az alatti, akkor a konvertálás elindul.

b.Amennyiben a korábbi adatbázis mérete 100-300 MB között van, egy figyelmeztető ablakot kapunk, hogy érdemes lenne Postgre SQL alapú adatbázist használni a meglévő MSAccess helyett. A döntéstől függ, hogy elindul a konvertálás vagy sem.
rf-atemeles-100-300

c.300 MB felett a konvertálás nem indul el, a program mindenképp a Postgre SQL típusú konvertálást javasolja:
rf-atemeles-300felett

 

Tehát a b. és c. esetben a következő lépéseket kell megtennünk, hogy Postgre SQL adatbázis típust használjunk:

1.A Cégek kezelése lapon egy kattintással jelöljük ki a megnyitott céget.

2.Válasszuk a Cég törlése gombot, majd írjuk be a cég nevét a megjelenő ablakba a törlés megerősítéséhez.

3.Törlés után amennyiben még nem telepítettük volna a Postgre SQL-t, nyomjuk meg az eszköztáron a Postgre SQL szerver telepítése gombot, és várjuk meg, amíg a telepítés befejeződik.

4.Nyissuk meg ismét a céget a 4-es pontban leírtak alapján Postgre SQL adatbázis típussal, majd ezután ismét végezzük el a konvertálást.
 

12.A konvertálási művelet végén megerősítő ablakot kapunk. Ezután zárjuk be a REVOL Express programot!

13.Indítsuk el a számlázót, belépéskor már ne pipáljuk be a Rendszerfelügyelő opciót! Válasszuk ki azt a céget, amelyikbe szeretnénk belépni.

14.Belépés után mindenképp állítsuk be a használni kívánt tizedesjegyeket a Helyiértékek beállítása sablonokhoz tippünk alapján!